Magadan - den orörda vildmarken del 1

En av dem bästa fiske destinationer efter lax förutom västra Canada och Alaska är den östra delen av Ryssland. All vet att halvön Kamchatka är en av dem bästa, men pga. många fiskare som besöker detta området speciellt från Japan har vi valt att besöka en annan inte så känd destination i samma område - MAGADAN.Den ligger runt 100 km norrut av Kamchatka och Ohotska sjön. Hela områden har många små vattendrag som är väldigt fiskrika på lax men också har väldigt finn harr och örings bestånd.

RESA

Vårt äventyr började efter att vi har landat i Moskva. Det visade sig att den ”gamla” arv efter det krångliga kommunistiska systemet finns fortfarande kvar. Vi fick visa en masa papper och dokumenten som krävs för att kunna åka till vår destination, men fick också svara på många andra frågor som hade ingenting men fisket att göra. Efter en timme förfrågningar fick vi äntligen fortsatta vår resa. Från flygplatsen tog vi taxi som skulle köra oss till flygplatsen och därifrån flyga vidare till vårt mål MAGADAN. Måste också ha påpekat att man inte ska försöka ensam att organisera en sådant resa. Att alt ska funka och att kunna skaffa alla tillstånd, visum och alt annat krävs en pålitlig rese byrå eller guide som kan göra den delen av jobbet åt er. Vi hade tur att Igor vår man i Ryssland var den rätta manen för jobbet. Utan honom och hans medarbetare resan skulle inte kunna genomföras.

Efter att vi steg i den gamla och pålitliga TUPOLJEV fick vi en oroande besked från Igor. Han sa till oss att pga. mycket regn som har fallit den senaste tiden, kan vi inte fiska i dem förut planerade områden. Vattenståndet var mycket hög och fisket där var omöjligt. Igor sa till oss att det finns en annan destination– halvön KOLIMA. Då var det klart, en båt resa till halvön. Nästa morgon åkte vi från hotell till hamnen, där väntade en 20 meter lång båt som skulle transportera oss till fiske platsen. Vi lastade alla våra grejer och annan utrustning som behövdes. Det tog 2 timmar. (Igor har lastat så mycket grejer att var på den säkra sidan, och ville erbjuda oss nästan allt som man kan behöva i vildmarken). Med oss följde Igor, hans pappa 2 kockerskor och 2 stycken lajka hundar.

Äntligen började båten röra på sig. Det tog 7 timmar att komma fram. Många av oss ska komma ihåg denna resa på Okhotsk sjön livet ut. Stora vågar och sjösjuka var inte så bra kombination för dem flesta av oss. Under resans gång fick vi veta att denna plats har också mycket rikt lax bestånd, och att vi inte behöver vara bekymrade att vi fick fiska här istället i den förut bestämde platsen. Igor också sa att kan hända att är gott om myggor och ett litet större djur - nämligen björn. Vi har skojat bort has påstående och trodde att han bara vill skrämma oss med tanke att kan hända att vi ser kanske björnar, som var helt förståligt, vi befann oss i den riktiga vildmarken.

Efter 7 timmar kom vi äntligen fram. Detta var värd alt som vi har upplevt tidigare. Vilken plats. Ett grönt paradis med en fin älv som mynnade i havet framför våra ögon. Medan vi var tagna av stunden Igor undersökte lite området och hittade platsen var han planerat att sätta upp vårt logi, men det var redan upptagen – 6 björnar var där och jagade efter laxarna i den grunda vattnet. Dem visade inga tecken på fientlighet mot oss dem bara fortsatte att jaga lax, men visade inte als tecken att flyta på sig och tillåta oss att sätta upp våra tältar där. Det var vi som skulle flyta på oss. Igor bestämde att vi ska flyta på oss några kilometer därifrån. Vi byggde vårt logi nära havet där vi hade framför oss några hundra meter fri sikt mot buskarna, som ofta gömde några väldigt orädda björnar. Mot kvällen alt jobb med att bygga vårt logi var klart. Efter väldigt god middag var vi så trötta och somnade snabbt.

Nästa morgon var den soligt och vackert dag, en perfekt dag att fiska. Igor sa till oss att vi skulle fiska i en liten älv i närheten som kunder erbjuda mycket bra fiske på sk. Pink lax (Oncorhynchus Gorbuscha) som just nu i stora mängder var på väg från havet till älven för att leka. Denna fisken brukar inte vara den största som finns, men är väldigt starkt och ger ofta väldigt fina ”fighter” och är pga. detta väldigt uppskattad fisk bland dem som är ute efter lax.

TRÖTT PÅ ATT DRILLA

När vi började fiska trodde vi att det vara bara en dröm, och var bara rädda att vakna igen. Nej, det var på riktigt. Varje kast fick vi napp och hela förmiddagen drillade vi många fina och starka fiskar som hoppade ur vattnet och gjorde många rusningar. Man hörde bara rullar som skrek, om och om hela dan. Det var so mycket fisk i vattnet att vi var oroliga att våra flugor kunde ha fastnat på fiskens rygg eller på ett annat olämpligt ställe på kroppen. Vi faktiskt försökte styra dem mot fisken mun. Om man tänker på vilka flugor som fiskade bäst, då måste jag säga att i detta fal finns ingen betydelse vilken fluga hade man på tafsen - alt fungerade från streamers till dem stora lax flugor. Vi fick fisk på alla möjliga flugor. Några av oss fick på kroken öringar som kallas för DOLLY WARDEN. Dem öringar är inte så många, dem lever i samma habitat som laxar. Speciellt med dem är inte deras storlek utom deras ”fighting spirit” - någonting som inte är lätt at beskriva, man måste uppleva det. Att få så många fiskar på krok och att drilla alla dessa fiska tar på krafter. Vi lyckades fiska några timmar och avslutade fisket för att äta middag som våra kockerskor lagade. Det var en mycket god middag, men stekt lax och öring tillagad vid älvens kant, det den bästa middag som jag åt på länge.

OVÄNTAD MÖTE

Efter att vi har villat upp oss efter en god middag, gick vi gå tillbaka till fiskeplatsen var vi avslutade förmiddags fiske. När vi var framme, den var redan upptagen av 4 stycken brunbjörnar. Ett sådant möte var skrämmande för oss. Men efter en stund så accepterade vi deras sällskap och efter våra guiders uppmuntran började vi fiska sida om dem utan att dem visade intresse för oss. Eftersom jag hade lite erfarenhet om mötte med björnar från minna tidigare resor (Canada) var jag hade träffat Canadas svarta björn, som var ganska försiktig i sitt möte med människor, och oftast undvek att träffa dem, var jag ganska överraskad hur bruna björnar uppträde på en helt annorlunda sätt. Dem ignorerade oss fullständigt och fortsatte att jag efter laxar i grunda vatten. För att vara på den säkra sidan och att inte riskera någonting hade vi hela tiden med oss en beväpnad guide som hade ett öga på björnarna hela tiden. Några av oss kunde inte motstå och bytte sitt spö mot kamera och tog några finna bilder på björnarna. Fiske fortsatte i några timmar till på denna plats. När jag och en kompis till mig satte oss vid älvens kant för att villa upp oss lite, började vi prata om alt som vi har upplevt här. I samtalet pratade vi också om björnar. Jag visade till honom en knep som jag lärde mig i Canada. Nämligen på min sista resa till Canada fick jag en liten bjällra som man skulle ha på sig och på detta sätt ”varna” björnar om sin närvaro. Precis när jag visade till honom hur detta skulle funka och plingande lite med den, då såg vi en stor björn som sprang från buskarna som låg kanske 30 m ifrån oss. Allt detta som inträffade var kanske bara en slump, men jag ofta tänker på detta och frågar sig hur kunde detta möte ha slutat utan att jag inte har haft den lilla bjällran med mig. Resten av dagen har vi stannat här och alla har fått många fina laxar på kroken. På kvällen fick vi veta att om 2-3 dagar kunde vi åka tillbaka till Magadan och att vi ska prova på fiske i en annan älv som hete TAUJ. Denna älva hade stora bestånd av olika lax arter inte bara Pink Lax som här.